Hráči NHL budú hlasovať o ukončení zastupovania NHLPA

16.12.2012 Celý región

New York 16. decembra (TASR) – Hokejisti zámorskej NHL v nedeľu začnú hlasovať o tom, či výkonnému výboru Hráčskej asociácie NHL (NHLPA) zveria právomoc na ukončenie zastupovania hráčov a rozpustenie únie.

Hlasovanie bude vykonané elektronickou formou a podľa informácií agentúry Reuters bude trvať do štvrtka. Tridsaťčlenný výkonný výbor potrebuje na získanie práva na "vzdanie sa zainteresovanosti" v prípade zastupovania hráčov v kolektívnom vyjednávaní dvojtretinovú väčšinu hlasov. Po rozpustení únie by hráči mohli podať súdne žaloby.

NHLPA zatiaľ nepotvrdila, či by využila toto právo získané od hráčov, no v prípade zablokovania rozhovorov by sa mohla vydať touto cestou. V roku 2011 zvolili rovnaký postup počas kolektívneho vyjednávania aj hráči z NBA i NFL.

Vedenie NHL sa poistilo pred týmto krokom NHLPA, keď v piatok podalo hromadnú žalobu proti hráčskej únii s požiadavkou na potvrdenie legálnosti výluky. NHL podalo na NHLPA zároveň žalobu z neférového postupu pri kolektívnom vyjednávaní.

Komisár NHL Gary Bettman však nemieni odštartovať ligu, v ktorej by tímy odohrali menej ako 48 duelov. Tradičná sezónna zápasová porcia pre každý klub je 82 stretnutí. Zrušenie decembrových duelov znamená odrieknutie 42,8 percenta tohtosezónneho programu NHL.
 

Vyberte región